Radiatoren en centrale verwarming

Tot aan de 60e jaren is er heel veel gebeurd op het gebied van ontwikkeling van centrale verwarming en het patenteren en documenteren hiervan. Uiteindelijk heeft het 250 jaar geduurd voordat er betaalbare centrale verwarmingssystemen op de markt kwamen voor particulieren.

De meeste centrale verwarmingssystemen bestaan uit een leidingsysteem, een centrale verwarmingsketel met temperatuur regeling (thermostaat) en radiatoren of vloerverwarming. Geavanceerde leidingsystemen en technisch zeer innovatieve hoogrendement cv-ketels voeden de warmte afgifte systemen. Dit kan vloerverwarming, wandverwarming, of een traditioneel radiatoren systeem zijn. Vroeger waren dit gietijzeren radiatoren op basis van genippelde en water gevulde gietijzeren elementen.

 

Op het gebied van radiatoren is er heel veel veranderd. Tegenwoordig zijn radiatoren plaatstalen of aluminium elementen waarbij de constructie en technische eigenschappen dusdanig zijn door ontwikkeld dat de warmteafgifte van het medium (meestal water) optimaal kan plaatsvinden ten opzichte van het totaal aan radiator oppervlak. Niet alleen het rendement is hierdoor aanzienlijk verbeterd, ook het comfort niveau is hierdoor verhoogd. Daar waar vroeger radiatoren werden gevoed met zeer hoge watertemperaturen (tot wel 100 graden), gebeurt dit nu op zo laag mogelijke temperaturen. Hierdoor stijgt het comfort, en daalt het energie verbruik.

 

Dankzij modernisering van de woningen waarbij de nadruk ligt op de best mogelijke isolerende maatregelen, en moderne technieken op gebied van CV-ketels en radiatoren, krijgt de bewoner meer voor minder. De moderne radiator wordt geproduceerd uit een hoge kwaliteit staal of aluminium en ondergaat allerlei behandeling alvorens deze de fabriek verlaat. Zo worden moderne stalen radiatoren steeds vaker verzinkt, zijn ze voorzien van een duurzame poedercoating en worden gekenmerkt door een groot verwarmend oppervlak. Aluminium radiatoren worden geproduceerd uit hoge hoge kwaliteit aluminium erts, krijgen duurzame poedercoating finish en sommige fabrikanten chromatiseren haar aluminium waardoor de binnenzijde van de radiator duurzaam behandeld is.

 

Bij de aanschaf van radiatoren is kwaliteit een belangrijke factor. Bij A-merken zoals Henrad, Thermrad, Brugman, Radson en Delonghi bent u verzekerd van een uitstekend product. Deze fabrikanten worden gekenmerkt door het ontwikkelen en produceren van radiatoren op het aller hoogste niveau met uitstekende eigenschappen en de beste garantie voorwaarden.

 

Even terug in de tijd.

 

Het was in 1716 de Zweedse ingenieur Martin Triewald die voor het eerst een centraal verwarmingssysteem ontwikkelde ten behoeve van het verwarmen van een serre in Newcastle. Tot omstreeks 1819 werden centrale verwarmingssystemen toegepast voor het verwarmen van serres, broeikassen en oranjerieën.

 

De bankier en kunstverzamelaar Adriaan van der Hoop was de eerste Nederlander die in 1838 een warm water verwarmingssysteem kreeg aangelegd in zijn huis aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het duurde daarna nog ruim 45 jaar voordat het eerste commerciële centrale verwarmingssysteem werd geïntroduceerd en toegepast. In die tijd beperkt tot vaak publieke gebouwen, ziekenhuizen en Hotels.

 


Scroll