Het gebeurt tegenwoordig door middel van een paar klikken via één online internet aanbieder. Op zich niet mis mee, maar…. weet wat je nu werkelijk beoogt te kopen. Wat heeft dit voor invloed op mijn portemonnee op termijn? Is de nieuwe cv-ketel voorzien van eigenschappen die mij in staat stellen mijn energie verbruik inzichtelijk te hebben?

CV ketel vergelijken

In het land van cv ketel aanbieders zijn de verschillen groot. Elke cvketel fabrikant roept dat hij de beste en de zuinigste cv-ketels verkoopt. De klant wordt om de oren geslagen met specificaties over vermogen, over de CW (tapwater) klasse, dat de ketel maar liefst HR 107 is. Indrukwekkend voor de leek, maar feitelijk zegt dit nog helemaal niets over het werkelijke rendement van de cvketel. Hoe ga ik een cv ketel vergelijken is een goede vraag die je kunt stellen. Niet eenvoudig, maar als je goed tussen de regels door leest, is het zonder al teveel kennis van zaken toch best goed mogelijk.

Intergas CV-ketel kopenVergelijk cv-ketels

Vergeet de kreet HR 107. Alle HR ketels worden gekenmerkt door de aanduiding HR 107, ook de HR ketels van bijvoorbeeld 15 jaar oud. Dit zegt niets over het huidig en wenselijke maximale rendement. “De zuinigste in zijn klasse”, ook een veel gebruikte marketing slogan. Wordt overigens veel toegepast in de automobiel industrie, maar de marketingbureaus van de cvketel fabrikanten vinden deze tekst ook zeer geslaagd en bruikbaar om de cvketels in kwestie zogenaamd onderscheidend te positioneren. Een goed vergelijk van cvketels en de juiste keus hierin kan honderden tot duizenden euro’s besparing opleveren tijdens de economische levensduur van de uiteindelijk gekozen cvketel.

Vergelijk de cv-ketel specificaties

Om cvketels te vergelijken is er eigenlijk maar één goede manier. De duurzaamheid en het rendement kunnen gemakkelijk vergeleken worden door de specificaties naast elkaar te leggen. De werkelijke specificaties zeggen alles ten aanzien van het energieverbruik en de duurzaamheid van de ketel. Elke cvketel voorzien in specificaties ten aanzien van het cv-zijdige rendement, het tapwater zijdige rendement, het stroomverbruik (geschakelde voeding ja/nee – Standaard cv-pomp of A-Label of modulerende cvpomp), en natuurlijk de garantie termijn.

Het CV-zijdige rendement geeft aan hoe efficiënt de ketel om gaat met de energie die het verbuikt (gas) ten behoeve van het verwarmen van het cvwater.

CV-ketel warmtewisselaarHet Tapwater zijdige rendement geeft aan hoe efficiënt de cvketel omgaat met de energie die het verbruikt voor de productie van warm tapwater voor keuken en douche. Hierin zitten hele grote verschillen tussen de cvketel merken en types onderling. Dit is een erg belangrijk kenmerk om te vergelijken omdat een groot gedeelte van de totale gas behoefte wordt gebruikt voor de productie van warm tapwater.

Kortom, hoe hoger het rendement op tapwater productie, hoe groter de besparing op het gasverbruik is.Veel cvketels maken hiervoor gebruik van een tweede warmte wisselaar. Dit wordt ook wel een platenwisselaar genoemd. Hier vind veel energie verlies plaats. Dit komt doordat de platenwisselaar wordt gevoed door de hoofd warmte wisselaar waarbij het aangeboden cv-water ver boven het HR bereik (Condens temperatuur) van de hoofd warmtewisselaar wordt gestookt.

De platen wisselaar is aangesloten op de inkomende koud water leiding. De uitgang van de platenwisselaar moet voorzien in warm tapwater. Aan de andere zijde van deze wisselaar zitten de aansluitingen voor de voeding van deze wisselaar. Welnu, de voeding vind plaats via de hoofd warmte wisselaar. Met andere woorden, als er dus tapwater vraag is, dan schakelt de hoofd warmtewisselaar in. Deze voorziet normaliter in de warmte behoefte voor het centrale verwarmingssysteem, maar omdat er een tapwater warmtevraag is, moet de hoofd warmtewisselaar op een hoge stand de tapwater wisselaar voorzien van zeer warm cv-water zodat deze in staat is om warm tapwater te leveren, het koude leidingwater moet immers worden verwarmd tot +60 graden. Dit hele proces is NIET of nauwelijks hoogrendement en storingsgevoelig doordat er telkens bij elke tapwater vraag een drieweg klep moet schakelen tussen Hoofd warmtewisselaar en cv of tapwater productie. Drieweg kleppen worden dan ook vaak vervangen tijdens de levenscyclus van een hr ketel. Dit valt doorgaans buiten de garantie en is een kostbare aangelegenheid.

Heeft de cvketel de mogelijkheid om essentiële informatie op een gemakkelijke manier te presenteren aan de eindgebruiker zodat het stookgedrag inzichtelijk is? Heeft de cv-ketel de mogelijkheid om parameters te wijzigen zonder dat dit tot storingen leid? Heeft de cvketel de mogelijkheid om de mate van vervuiling te melden? Heeft de cvketel de mogelijkheid om proactief storingen te melden. Kortom, heeft de ketel een gebruiksvriendelijke interface waarmee stookgedrag, efficiëntie en status kan worden ingezien, en de mogelijkheden om de eindgebruiker snel en gemakkelijk instellingen zoals stooktijden, cv-water temperaturen – tapwater temperaturen etc. te laten wijzigen om zodoende tot een optimale energie zuinige instelling te komen? Veel van de z.g.n. moderne HR cvketels bieden deze functies niet.

CVkoopjes is specialist op het gebied van verwarmingsketels. Informeer vrijblijvend naar mogelijkheden, specificaties en prijzen.


Scroll