Radiator berekenen

Op deze pagina kunt u het benodigde capaciteit van uw radiator berekenen afhankelijk van de ruimte en de omstandigheden.

De capaciteit, ook wel het wattage, is een belangrijk aspect van de aanschaf van een nieuwe radiator. Vaak is het benodigd vermogen doorslaggevend voor de maatvoeringen.

Een exacte radiatorcapaciteit berekening doet men officieel met een nauwkeurige warmteverlies berekening, welke rekening houdt met de bouwaard, afzuiging, isolatiematerialen en hun waarden, de inhoud per ruimte, bouwjaar van het huis en nog een tal van variabelen.

De uitkomst van deze berekening is dermate nauwkeurig, dat men aan de hand van deze berekening precies weet hoeveel warmte de woning verliest in totaal, en hoeveel warmte (per ruimte) benodigd is voor een bepaalde comfortabele temperatuur.

Omdat een exacte warmteverlies berekening tijdrovend en redelijk ingewikkeld is, gebruiken veel mensen een vuistregel om het vermogen van de radiator te bepalen aan de hand van een aantal minder ingewikkelde criteria. Deze criteria hebben wij inclusief de bijpassende berekeningen verwerkt in onderstaande tabel zodat u snel en eenvoudig uw gewenste radiator kunt berekenen.

Radiator rekentool

Afmetingen

Lengte
m
Breedte m
Hoogte
m
Totale inhoud (afgerond)

Temperatuur

Wat is de gewenste temperatuur? (18° t/m 24°C)

  °C

Overige Criteria

Zijn de muren goed geïsoleerd?
 Ja     Nee 
Is de woning gebouwd voor 1976?
 Ja     Nee 
Betreft het een vrijstaande of hoekwoning?
 Ja     Nee 

Benodigd vermogen bij 90/70℃       
    = Watt
radiator berekenen

Scroll